Guide: Sådan finder du den rigtige cykel for dig

Hvis du nogensinde har siddet på en for stor eller lille cykel, ved du sikkert, at det kan ødelægge køreglæden og gøre det svært at bruge cyklen ordentligt. Cykelstørrelsen er både afgørende for, hvor godt tilpas du er på cyklen, og så har det betydning for, hvor godt du kan træde i pedalerne, samt hvor nemt det er at stige af og på cyklen.

Når du har fået øje på drømmecyklen, er det derfor vigtigt, at du undersøger, hvilken cykelstørrelse du skal bruge, så du bliver tilfreds med dit cykelkøb.

Er du i tvivl om, hvilken størrelse cykel du skal vælge? Så er du kommet til det rette sted. I dette blogindlæg vil vi nemlig gøre dig meget klogere på, hvordan du finder den rigtige cykelstørrelse til dig.

Husk, at cyklen er andet end cykelstørrelsen

Inden vi dykker helt ned i stelstørrelser, tommer og centimeter, er det værd at nævne, at cykelstørrelsen kun bør være én af parametrene, når du skal finde den rigtige cykel. For selvfølgelig skal din cykel passe i størrelsen, men du bør også tænke over dine behov, inden du køber ny cykel.

Hvornår og hvordan vil du bruge cyklen? I hvilket terræn skal du køre? Og hvilken stil skal din cykel have. Der er med andre ord mange andre overvejelser end selve størrelsen, som du bør tage i betragtning, når du skal købe en ny cykel. Når du først har fundet en model, der lever op til dine krav og forventninger, kan du begynde at kigge på størrelsen.

Hvordan måler man cykelstørrelse?

At skulle finde den rigtige størrelse cykel kan være lidt af en jungle, og hvis du skal købe din cykel på nettet, uden du først har prøvet den, kan det være endnu sværere. Derfor har vi lavet en guide til dig.

Når du skal vælge en cykel, er det nemlig vigtigt at kigge på stelstørrelsen, så du er sikker på, at du finder det helt rigtige match. Cyklernes størrelse måles af producenterne på flere forskellige måder, og det kan derfor være lidt svært for dig at vide, om du har fat i den helt rigtige størrelse.

På nogle cykler hedder størrelserne x-small til x-large og lignende, mens stelstørrelsen på andre cykler måles i centimeter eller tommer.

Alt efter hvilken cykel du skal købe, kan der være forskel på, hvordan cyklen måles, og du bør derfor altid være ekstra opmærksom på, hvilken måleenhed der er tale om.

Hvilken cykelstørrelse skal jeg bruge?
Er du i tvivl om, hvordan du finder frem til den rigtige cykelstørrelse til dame eller herre, skal du have målebåndet frem. For at finde den rigtige cykelstørrelse til din højde, skal du nemlig måle dig selv.

I dette tilfælde er det længden fra din fodsål, når du står på flad fod, og op til skridtet, det er vigtig. Du finder derfor dine mål ved at måle på indersiden af benet fra foden og op til skridtet. Når du har fundet dit eget mål, skal du til at kigge på cykelstørrelserne.

Her er det vigtigt, at du er opmærksom på, at størrelsen på cykelstellet altid passer inden for et interval. Så hvis du for eksempel har en skridtlængde på 86 centimeter, skal du finde det tilsvarende interval i vores tabel og derefter se på, hvilken størrelse du skal bruge.


Få kyndig vejledning

Husk på, at vi har forskellige kroppe, og to personer med den samme skridtlængde kan i princippet godt have brug for forskellige størrelse cykler. Det skyldes, at der også er andre faktorer, der er afgørende for, om cykelturen bliver en god oplevelse.

Måske gør din kropsbygning, at du har brug for en bestemt størrelse cykel, mens en anden person med samme skridtlængde, men med en anden kropsbygning, har brug for en anden størrelse cykel.

Derfor er vores guide kun vejledende, og det kan være en rigtig god idé at kigge ned forbi din lokale Jupiter-forhandler, hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse du har brug for.

Hvis du ejer en cykel i forvejen, kan du med fordel finde dennes mål eller måle den selv. Så har du nemlig et godt udgangspunkt for størrelsen på din nye cykel. Måske er din nuværende cykel perfekt i størrelsen, og så ved du, at du skal finde en cykel i samme mål. Alternativt kan det være, at du på forhånd ved, at din cykel skal være en smule større eller mindre, end den du har nu.


Børnecykler og Juniorcykler

Basis cykelstørrelses guide ud fra højde

Vi står klar til at hjælpe

Hos Jupiter har vi butikker i det meste af landet, og i alle vores butikker står vores kvalificerede og passionerede kollegaer klar til at hjælpe dig med dit næste cykelkøb. I vores butikker vil du derfor altid få den helt rigtige rådgivning, hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse cykel du skal købe.