Posted in: Elcykler

Lær mere om elcykler

Der er nogle forhold, du bør sætte dig ind i, hvis du overvejer at købe en elcykel. Hvis du læser med her, vil du blive klogere på en række ting, som kan være nyttige at kende til før købet. En elcykel er nemlig ikke bare en elcykel. Hvis du, når du har læst vores informationer, stadig brænder inde med nogle spørgsmål, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os på enten e-mail eller telefon. Du kan også besøge en af vores otte fysiske butikker, hvor du også vil få gode råd og assistance gennem hele dit køb.

Hvilken elcykel skal jeg vælge?

Det korte svar er, at du skal vælge den elcykel, der bedst matcher dine behov. Men hvad kan dine behov så være? Først og fremmest er der modellen. Vil du have en elcykel til en herre eller en elcykel til en dame? Du kan selvfølgelig også vælge en unisexmodel, hvis det lyder mere tiltalende. Dernæst skal du tage stilling til, om du eventuelt har behov for en elcykel med lad. Med sådan en model kan du nemt og sikkert transportere alt fra indkøbsvarer til børn rundt i landskabet. Selvfølgelig fylder ladet en smule og har en vis vægt, men fordelene er alligevel flere end ulemperne med sådan et lad.

Så er der selvfølgelig også prisen. Elcykler kommer i uendeligt mange forskellige prisklasser, og i de fleste tilfælde hænger pris og kvalitet sammen. Den bedste elcykel vil naturligvis være en smule dyrere end de fleste andre. Hvis du ikke har brug for den allermest toptunede model, kan du dog nemt finde en model, du nemt kan betale dig fra. Hvis du har præferencer i forhold til hjulstørrelse og steltykkelse, skal du naturligvis også være opmærksom på det. Og så skal du være opmærksom på, hvilken motorplacering du foretrækker. Der er nemlig tre muligheder her.

Elcykel med centermotor, forhjulsmotor eller baghjulsmotor?

Hvordan virker en elcykel overhovedet? Det gør den ved, at der er et batteri sat til en motor, som vil assistere dig og sætte skub i cyklen, når du træder i pedalerne. Et batteri til en elcykel er genopladeligt, og det er muligt at købe en lader til din elcykel, der passer lige præcis til det specifikke elcykelbatteri.

Som du nok har regnet ud, kan motoren til din elcykel altså placeres forrest, bagerst eller centralt på cyklen. Og det har faktisk en vis betydning. Her får du nogle af de vigtigste fordele og ulemper ved de forskellige muligheder.

En elcykel med centermotor har den fordel, at cyklen bliver balanceret at køre på. Vægten er placeret centralt, hvilket giver en yderst behagelig køreoplevelse. Derudover kan du nemt køre i besværligt terræn med en centermotor. Her får du en meget stærk trædeassistance, og på den måde bliver det meget afslappende for dig at køre. Centermotoren har dog den ulempe, at den ikke er helt lydløs.

Vælger du i stedet en forhjulsmotor, vil du opleve komplet stilhed fra elektronikken. Du får også umiddelbart den billigste af de tre løsninger. Du skal dog være opmærksom på, at denne løsning er den, der er mindst egnet til terrænkørsel og kuperede landskaber.

Sidst men ikke mindst kan du vælge baghjulsmotoren. Igen vil du komme ud på en behagelig tur, og du vil ligesom med centermotoren opleve stærk trædeassistance og muligheden for terrænkørsel. Det er dog ikke helt så billig en løsning som forhjulsmotoren. Du skal også være opmærksom på, at der er et mere begrænset udvalg i denne kategori. Hvilken løsning, du vælger, er helt op til dig.

De generelle fordele ved elcykler

Der er så mange fordele ved at købe en elcykel, at det nærmest er overvældende. En af de vigtigste fordele er, at du slipper for bil og offentlig transport, medmindre du skal køre langt. De korte ture i bil og bus er meget omkostningsfulde, og priserne på brændstof kan være skræmmende for enhver. Derfor er din elcykel faktisk også en økonomisk investering. Og modsat almindelige cykler vil denne investering ikke give dig sved på panden, hver gang du skal nogle steder.

Dertil kommer, at du giver et lille bidrag til klimaet. Det er nemlig meget mindre klimabelastende at køre elcykel end at køre bil. Det siger jo nærmest sig selv. Det belaster ikke nær så meget at lade et batteri til en elcykel op, som det gør at starte bilen for at køre nogle få kilometer. Det skal selvfølgelig også nævnes, at selvom du måske får en hjælpende hånd på din cykeltur, når du kører på en elcykel, får du altså stadig god motion ud af turen.

Og så er det faktisk også en tidsmæssig fordel, hvis du bor i en af de større danske byer. Her kan det nemlig ofte være hurtigere at køre på en elcykel end at tage den offentlige transport eller din egen bil. Med en elcykel er der garanti for, at du bliver glad, og du kommer hurtigt rundt omkring.

Hvor langt kan en elcykel køre?

Det afhænger selvfølgelig af kvaliteten på din elcykel og på det tilhørende batteri og cyklens motor. Derfor er det svært at give et helt præcist svar. Der er dog en tommelfingerregel, der hedder, at din elcykel kan køre ca. 70 km på et fuldt opladt batteri. De fleste batterier vil også kunne holde til ca. 600 fulde opladninger. Det er altså rigtig mange kilometer, du kan få ud af din eclykel.

Du kan gøre en forskel for dit batteris levetid ved at opbevare det forholdsvis køligt, når du ikke kører. Derudover kan det anbefales, at du oplader batteriet hver gang, du har været ude på tur. Slutteligt kan det anbefales, at du ikke cykler batteriet helt fladt. Batteriet holder længere, hvis det ikke bliver helt afladt på noget tidspunkt.

26. april 2022
21. marts 2023
1. februar 2022